Kotlet z kurczaka a la burger

Kotlet z kurczaka a la burger

Składniki na 4 porcje:
0, 5 kg udźca z kurczaka bez kości i skóry
1 duża cebula
2 łyżki posiekanego szczypioru – zielonej cebulki
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 kopiasta łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy dijon
jajko 
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy
Dodatki:
4 bułki hamburgerowe z sezamem
4 plastry dużego pomidora
4 plastry dużej czerwonej cebuli
ogórek zielony
garść rukoli
majonez i ketchup

Przygotowanie:
Mięso oczyść z ewentualnych błonek, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel na drobnych oczkach maszynki.
Szczypiorek i natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Do mięsa wbij jajko, dodaj zioła oraz musztardę sarepską i dijońską.
Wymieszaj i dodaj bułkę tartą w takiej ilości by masa stała się w miarę zwarta – u nas to były 2 łyżki.
Dopraw solą i pieprzem i ponownie solidnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i kładź uformowane płaskie kotlety przypominające burgery.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Gotowe przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i osącz z tłuszczu.
Musztardę wymieszaj z majonezem na jednolity sos.
Bułki rozkrój na połowę.
Na dolnej części bułki ułóż rukolę, następnie połóż kotlet i posmaruj sosem.
Na sosie połóż cebulę, pomidora i kilka plasterków ogórka.
Całość przykryj górną częścią bułki i zjadaj ze smakiem :). 

 

Kotlet z kurczaka a la burger
Kotlet z kurczaka a la burger

Taka buła chodziła za mną już od jakiegoś czasu, chociaż nie jestem miłośniczką hamburgerów. Mój mąż natomiast bardzo je lubi, więc był zadowolony z mojego pomysłu. Zjedliśmy ze smakiem, to proste i jakże popularne danie :D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *