Kotlet jagnięcy sous vide

Kotlet jagnięcy sous vide z sałatą masłową

Kotlet jagnięcy sous vide

Kotlet jagnięcy sous vide
Kotlet jagnięcy sous vide

Składniki dla 2 osób:
2 kotlety jagnięce
sól
pieprz
szczypta rozmarynu

Przygotowanie:
Kotlety jagnięce przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Umieść w woreczku próżniowym i odessij powietrze. Gotuj w temperaturze 80 % C przez 3 godziny. Po wyjęciu z worka podsmaż krótko na bardzo gorącej patelni. Podawaj z ulubioną sałatką i ziemniakami z wody lub z kaszą. Kotlet jagnięcy sous vide jest gotowy. Smacznego :).

Kotlet jagnięcy sous vide
Kotlet jagnięcy sous vide

 Jagnięcina

Jagnięcina wciąż jeszcze nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda bo jest bardzo smaczna. Na naszym stole pojawia się dość regularnie od 4-5 lat. Wcześniej też się pojawiała, ale rzadko. Około 4, 5 lat temu trafiliśmy w Ustroniu na festiwal jagnięciny. Nie pamiętam w tej chwili nazwy restauracji, gdybym pamiętała bez wahania podałabym ją w tym momencie, bo lubię opowiadać innym, o czymś co jest dobre. Danie, które zresztą zgodnie, oboje wybraliśmy to był kotlet jagnięcy w sosie kurkowym. Mówię Ci…rewelacja!!! Mięso było doskonałe, delikatnie rozpływało się w ustach, a aksamitny sos podkreślał smak dania.

 
Wracając do niewielkiej popularności jagnięciny na polskich stołach, to zastanawiam się , czy to nie jest spadek po komunie, kiedy to dostępna była baranina z tak starych baranów, że gdybyśmy się naprawdę bardzo starali, to i tak nie udałoby się jej pogryźć. A może boimy się ciągle nowości, a może cena jest trochę za wysoka? Ja wychodzę z założenia, że lepiej zjeść mniej a smacznie, niż dużo byle czego. Pisząc smacznie, w żadnym wypadku nie mam na myśli drogo. To że coś jest drogie, nie znaczy że smaczne i odwrotnie. Warto kupować to samo od różnych producentów, aż się trafi na takiego, który tę konkretną rzecz robi najsmaczniej. Ja też sugeruję się tym, co polecają znajomi, sprawdzam czy mnie też to posmakuje. Wiadomo każdy ma swoje smaki i upodobania kulinarne i fakt, że coś smakuje mnie ,nie oznacza, że posmakuje również Tobie.

1 thought on “Kotlet jagnięcy sous vide z sałatą masłową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *