Klopsiki z udźca indyka z oliwkami

Klopsiki z udźca indyka z oliwkami

Składniki dla 3 osób:
400 g mięsa z udźca indyka
4 suszone pomidory w oliwie
6 średnich czarnych oliwek + do dekoracji
jajko
łyżka bułki tartej
płaska łyżeczka słodkiej suszonej papryki
świeżo zmielona sól himalajska
świeżo zmielony czarny pieprz
5 średniej wielkości pieczarek około 150 g
oliwa w sprayu, u mnie z chili
oliwa z pomidorów
świeża bazylia do posypania gotowego dania i do dekoracji
łyżka orzeszków piniowych

Przygotowanie:
Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni.

Mięso oczyść z ewentualnych błon i pokrój w średniej wielości kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę.
Zmiel na grubych oczkach maszynki do mięsa.
Oliwki i suszone pomidory posiekaj byłe jak i dodaj do zmielonego mięs i cebuli.
Wbij jajko, dodaj łyżkę bułki tartej i dopraw papryką, solą oraz pieprzem.
Bardzo starannie wymieszaj.
Formę do pieczenia posmaruj oliwą z suszonych pomidorów.
Najlepiej użyj do tego celu pędzelka.
Ręce mocz w wodzie i formuj z przygotowanej masy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Układaj w foremce.
Pieczarki oczyść, możesz też obrać i przekrój każdą na 3-4 plastry.
Układaj między pulpetami.
Całość spryskaj oliwą, jeśli nie masz w sprayu, to użyj płynnej.
Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.
Pod koniec pieczenia obsyp pieczarki lekko solą i pieprzem.
Rozkładaj na talerze, posyp listkami bazylii oraz piniolami. Smacznego :).

Klopsiki z udźca indyka z oliwkami
Klopsiki z udźca indyka z oliwkami

Powiadają, że mięso mielone jest najwdzięczniejszym z wszystkich mięs. Z pewnością dlatego, iż można z niego przygotować nieskończoną ilość potraw. Zgadzam się z tym całkowicie. Smak i aromat mięsa mielonego wzbogacą nie tylko dodatki i przyprawy, ale również zioła. Najlepiej komponują się z nim: majeranek, oregano, tymianek, bazylia, szczypior, koperek, antka pietruszki, liście kolendry i estragon. Jeśli chodzi o przyprawy, to dobrze współgra z różnymi paprykami, z pieprzem, kuminem, kolendrą i curry. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *