Klopsiki z kurczaka w stylu włoskim

Klopsiki z kurczaka w stylu włoskim

Klopsiki z kurczaka w stylu włoskim

Składniki:
300 g mięsa z filetu kurczaka
2 suszone pomidory w oliwie
2 łyżki startego parmezanu
łyżka posiekanej bazylii
łyżka orzeszków piniowych
jajko
łyżka sosu sojowego
2-3 łyżki bułki tartej
Na sos:
ser pleśniowy – 50 g
śmietana 30 % – 100 ml

Przygotowanie:
Filet oczyść z ewentualnych błonek i pokrój w kostkę.
Przepuść przez grube sito maszynki do mięsa.
Pomidory posiekaj dość drobno.
Liście bazylii umyj, osusz i posiekaj.
Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni na lekko złoty kolor.
Połowę posiekaj i dodaj do mięsa.
Połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli.
Masę bardzo starannie wymieszaj i mokrymi rękoma formuj okrągłe klopsiki, a następnie spłaszcz je.
Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Przygotuj sos.
Na małym ogniu rozpuść ser, dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
Klopsiki podawaj z sosem i na przykład makaronem. Smacznego :).

Klopsiki z kurczaka w stylu włoskim
Klopsiki z kurczaka w stylu włoskim

W moim życiu był taki okres, że bardzo rzadko robiłam dania z mięsa mielonego. Teraz ponownie nabieram na nie ochoty. Jest to bardzo wdzięczny materiał do przygotowywania dań. Kombinacji może być mnóstwo, a to daje szerokie pole do popisu wszystkim miłośnikom pichcenia. 

mięso mielone

Nigdy nie kupuję gotowego mięsa mielonego, zazwyczaj sama mielę w domu lub proszę o zmielenie w sklepie wybranego przeze mnie kawałka mięsa. Kupując gotowe mięso mielone  zwróć proszę uwagę na to, co jest napisane na nim. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego mięso mielone oznacza mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1% soli. Niektórzy producenci chcąc ominąć tę definicję unijną nazywają swój towar inaczej. Przykładem może być mięso wieprzowe garmażeryjne albo surowy wyrób mięsny mielony. Nie kupuj mięsa z takim oznaczeniem, bo w zawartości może się znaleźć mnóstwo różnych dodatków. Mięso mielone ma się nazywać „mięsem mielonym” :). Naprawdę warto zwracać uwagę na to co kupujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *