Klopsiki wołowe z ricottą

Klopsiki wołowe z ricottą

Składniki dla 2 osób:
250 gram wołowiny
średnia cebula – ok.75 gram
2 ząbki czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki suszonego oregano lub 10 listków świeżego, drobno posiekanego
3 łyżki posikanej natki pietruszki
100 g ricotty
2 łyżki drobno startego parmezanu
3-4 łyżki bułki tartej
1/2 jajka – gdybym przy tak małej ilości mięsa dała całe jajko, to musiałabym dodać dużo bułki tartej. W takich sytuacjach wbijam jajko do miseczki , roztrzepuję widelcem i dodaję tylko połowę do mięsa. Jeśli robisz więcej klopsików, to oczywiście wbij całe jajko :).
sól
czarny pieprz
oliwa


Przygotowanie:
Mięso oczyść z ewentualnych błonek, pokrój w kostkę i przepuść przez maszynkę do mięsa.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Przełóż do miski z mięsem.
Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, ricottę, parmezan, rozbełtane jajko, bułkę tartą oraz oregano.
Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wyrabiaj wszystko razem przez kilka minut.
Zwilżonymi wodą dłoniami formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Spłaszcz je lekko.
Na patelni rozgrzej oliwę i układaj klopsiki.
Smaż około 8-10 minut obracając klopsiki i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podawaj z sosem pomidorowym. Smacznego :).

Klopsiki wołowe z ricottą

Klopsiki te zrobiłam na podstawie przepisu Yotama Ottolenghi. Bardzo podobają mi się jego pomysły. Na razie dysponuję dwoma książkami jego autorstwa. Na pewno będę przyrządzać dania według jego receptur i dzielić się nimi z Wami :).
Ten przepis pochodzi z książki „Ottolenghi prosto”. Receptury w niej zawarte nie są skomplikowane. Mnie to bardzo odpowiada, wszak rzadko mamy czas, by przyrządzać skomplikowane potrawy. Na naszym blogu większość potraw jest prosta w przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *