Klopsiki szwedzkie

Klopsiki szwedzkie (Köttbullar) z sosem żurawinowym

Klopsiki szwedzkie (Köttbullar) z sosem żurawinowym

Klopsiki szwedzkie (Köttbullar) z sosem żurawinowym

Inspiracją był przepis znaleziony w książce:” Pokaż się z dobrej strony. Kuchnia świata. Kulinarna podróż dookoła świata”

Składniki dla 2-3 osób:
200 g wieprzowiny
200 g wołowiny
2/3 jajka – opiszę niżej 🙂
4-5 łyżek mleka
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia
Na sos:
150 ml bulionu – dowolnego
sok z połowy małej cytryny
50 ml śmietanki 30 %
100 g konfitury z żurawiny

Przygotowanie:
Mięso zmiel w maszynce, pod koniec przepchnij łyżką bułki tartej.
Jajko wbij do miseczki i rozbełtaj widelcem.
Do mięsa dodaj mleko, pozostałą bułkę tartą i 2/3 rozbełtanego jajka (ponieważ ja robię małe porcje, to czasem całe jajko to za dużo i muszę dodawać sporo bułki tartej lub mąki, w związku z tym teraz jajko najpierw rozbijam widelcem i dodaję tyle ile jest mi potrzebne 🙂 ).
Dopraw mięso solą i pieprzem.
Bardzo starannie wymieszaj.
Gotową masę podziel na 4 części.
Z każdej uformuj cienką kiełbasę i pokrój na równe małe kawałki.
Zwilż dłonie wodą i z każdego kawałka uformuj kulkę, troszkę mniejszą od piłeczki pingpongowej.
Tacę lub deskę posmaruj cieniutko olejem i układaj na niej klopsiki.
Wstaw do lodówki na minimum 1/2 godziny, a najlepiej na całą godzinę.
Na dość głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotleciki z każdej strony.

Sos:

Gdy się trochę przyrumienią zbierz 3-4 łyżki tłuszczu i przelej do rondelka.
Wlej sok z cytryny i połowę bulionu oraz śmietankę (w przepisie oryginalnym jest też mąka, ja pominęłam ten krok).
Wymieszaj, dodaj konfiturę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nie zapomnij o obracaniu klopsików :).
Dodaj pozostały bulion, zwiększ ogień i zredukuj sos do pożądanej konsystencji, ja zrobiłam gęsty. 
Gotowe klopsiki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i osącz z tłuszczu.
Wykładaj kulki mięsne na talerze i dodaj sos.
Najlepiej smakują z ziemniakami. Smacznego :). 

Klopsiki szwedzkie
Klopsiki szwedzkie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *