Jednogarnkowe danie meksykańskie

Jednogarnkowe danie meksykańskie podane z tortillą

Jednogarnkowe danie meksykańskie podane z tortillą

Jednogarnkowe danie meksykańskie podane z tortillą

Składniki dla 2 osób:
200 g dobrej wołowiny
1 żółta papryka
1 papryczka jalapeno lub chili
1/2 kolby kukurydzy
4 małe szalotki
1 średni, dojrzały pomidor
puszka dowolnej fasoli, u mnie mieszana
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka fajity
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
szklanka wina lub bulionu
olej roślinny
2 tortille – do podania

Przygotowanie:
Mięso pokrój na niewielkie kawałki.
Szalotki obierz.
Ostrą papryczkę drobno pokrój lub posiekaj.
W rondlu rozgrzej olej i wrzuć wołowinę, cebulki w całości oraz pikantną papryczkę pozbawioną nasion.
Przyrumień z wszystkich stron i zalej winem lub bulionem.
Duś, aż mięso stanie się bardzo miękkie, w razie potrzeby podlej jeszcze winem lub bulionem.
Kukurydzę ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i oddziel ziarna od połowy kolby, pozostałą połowę szybko poobgryzaj ze smakiem :).
Pomidora zalej na 2 minuty wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę.
Żółtą paprykę pokrój w sporą kostkę.
Dodaj do mięsa wszystkie przyprawy oraz paprykę, kukurydzę i pomidora.
Duś jeszcze do czasu, aż pomidor się rozleci.
Tortille podsmaż na suchej patelni, zdejmij i pokrój na niewielkie trójkąty.
Wołowinę nakładaj na talerze lub do miseczek.
Podawaj z trójkącikami tortilli. Smacznego :).

Jednogarnkowe danie meksykańskie
Jednogarnkowe danie meksykańskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *