Jamajski kurczak jerk

Jamajski kurczak jerk z salsą z mango

Jamajski kurczak jerk z salsą z mango

Jamajski kurczak jerk z salsą z mango

Składniki dla 2 osób:
4 pałki (podudzia) z kurczaka
1/2 szklanki oleju
mała cebula
2-3 dymki – paluchy
2 ząbki czosnku
2-3 papryczki chili bez pestek
3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka startego świeżego imbiru
łyżeczka listków świeżego tymianku
łyżka octu winnego
1/2 łyżki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
łyżka soku z limonki lub cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:
Z wymytego i wysuszonego tymianku poobrywaj listki.
Cebulę i dymki oraz czosnek posiekaj drobno.
Papryczkę chili drobno pokrój.
Ziele angielskie zgnieć w moździerzu
Do misy blendera wrzuć cebulę, dymki, czosnek, papryczkę chili, ziele angielskie, imbir, tymianek i wlej olej. Zmiksuj na gładką masę. Dodawaj do smaku ocet z czerwonego wina, cukier trzcinowy, gałkę muszkatołową, cynamon i sok z cytryny. Postaraj się osiągnąć jak najlepszy smak dla siebie – możesz dodać którejś z przypraw ciut więcej lub ciut mniej. W gotowej paście mieszaj pałki, przykryj i wstaw do lodówki na 36 – 48 godzin. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 60 minut pod przykryciem i jeszcze 30 minut po odkryciu. Pałki powinny wyglądać jak przypalone. Możesz piec również na grillu przez 45 minut lub na kratce w piekarniku z funkcją grill, rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut smarując od czasu do czasu marynatą, która spływa do miski.

Jamajski kurczak jerk
Jamajski kurczak jerk

Salsa z mango:
Składniki:
1 dojrzały owoc mango
średnia czerwona cebula
płatki chili
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Sos:
2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki soku z limonki
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Mango pokrój w niewielką kostkę, ja odkrawam plaster owocu ze skórą, nacinam kratkę i zeskrobuję owoc (polecam zobaczyć film na youtube).
Cebulę posiekaj drobno.
W misce wymieszaj mango, chili, cebulę i natkę.
Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej sałatkę.
Wymieszaj dokładnie, wstaw na minimum godzinę do lodówki i podawaj do kurczaka. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *