Jagnięcina w sosie rydzowym podana z ziemniakami

Jagnięcina w sosie rydzowym podana z ziemniakami

Jagnięcina w sosie rydzowym podana z ziemniakami

Składniki dla 2 osób:
150 g łopatki jagnięcej
10 średniej wielkości rydzów
mała cebula
łyżka masła klarowanego
sól u nas swańska
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego grzybowego
łyżeczka sosu marynaty teriyaki
pieprz do smaku
60 ml śmietany 30 %

Przygotowanie:
Rydze oczyść dokładnie. Usuń nóżki. Kapelusze płucz w gorącej osolonej wodzie 2-3 razy, aż pozbędziesz się piachu i innych zanieczyszczeń.
Jagnięcinę pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło klarowane.
Wrzuć jagnięcinę, cały ząbek czosnku i cebulę. 
Przesmażaj razem do zeszklenia cebuli.
Wlej 1/4 szklanki wody i duś do miękkości mięsa.
W trakcie duszenia dodaj sos sojowy grzybowy, przyprawę teriyaki oraz sól.
Gdy mięso będzie miękkie wrzuć rydze.
Gdy grzyby zmiękną dodaj pieprz i śmietanę.
Podawaj z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Smacznego 🙂

Jagnięcina w sosie rydzowym
Jagnięcina w sosie rydzowym

Rydze

W tym roku grzybów jest bardzo dużo w sprzedaży i cenny są całkiem przyzwoite. Niestety jako, że mieszkamy w mieście i już nie znamy się za bardzo na grzybach nie pozostaje nam nic innego jak kupować na targu. Moi rodzice byli namiętnymi grzybiarzami i ja dość często im towarzyszyłam, a zwłaszcza mamie, bo tato zazwyczaj wybierał się na nie o brzasku, a dla młodej dziewczyny nie była to wymarzona godzina do wstawania. Mama natomiast nie była takim rannym ptaszkiem, więc często o różnych porach dnia wybierałyśmy się do lasu. Pamiętam, że były to też czasem wyprawy na rydze do lasu w Śladkowie Dużym, a właściwie pomiędzy Śladkowem, a Sędziejowicami był  ten las. Często udało nam się nazbierać i jeśli dobrze pamiętam, to zjadaliśmy je smażone na masełku na żeliwnej patelni, smakowały pysznie. Gdy rodzice odeszli jadłam rydze do dnia dzisiejszego chyba tylko raz, były mrożone kupione w jakimś markecie. Pamiętam, że jedząc je czułam lekkie rozczarowanie, natomiast te jedzone dzisiaj w sosie dały mi pełną satysfakcję kulinarną. 

Zobacz również przepis na inne lekkie danie z jagnięciną:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/lopatka-jagnieca-duszona-w-bialym-winie/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *