Jagnięce ozorki po marokańsku

Jagnięce ozorki po marokańsku

Jagnięce ozorki po marokańsku

Danie to przygotowaliśmy według przepisu znalezionego w necie, my tylko od siebie zblendowaliśmy sos :).

Składniki dla 2 osób:
4-5 ozorków jagnięcych
niewielka cebula
kawałek selera
średniej wielkości marchewka
2-3 listki laurowe
2-3 ziela angielskie
sól do smaku
Na sos:
2 średnie marchewki
1-2 ząbki czosnku
cebula
100 ml mleczka kokosowego
100 ml wywaru z gotowania ozorków
płaska łyżeczka gorczycy
płaska łyżeczka garam masala
1/4 łyżeczki płatków chili lub suszonej papryczki chili
płaska łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
1/2 łyżeczki kurkumy
2 cm startego świeżego imbiru
4-5 ziaren pieprzu, najlepiej czerwonego
skórka i sok z połowy pomarańczy
łyżeczka mąki
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ozorki wymyj i wrzuć do garnka.
Zalej wodą tak, by były przykryte w całości.
Dorzuć liście laurowe, ziela angielskie, marchew, seler i cebulę oraz sól.
Gotuj około 2 godzin, na małym ogniu lub do czasu aż będą miękkie.
Pozostaw do ostudzenia i obierz ze skórki.
Pokrój je w ukośne paski i odłóż.
Przygotuj sos, możesz to zrobić podczas gotowania ozorków.
Marchewki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Obrany czosnek z grubsza posiekaj.
W niewielkim rondelku lub na patelni rozgrzej olej roślinny i wrzuć gorczycę.
Gdy zacznie „strzelać” dodaj pozostałe przyprawy: kumin, garam masala, chili, imbir, kurkumę i pieprz.
Przesmażaj prze chwilkę mieszając, przyprawy powinny się połączyć ze sobą.
Dodaj marchewkę, cebulę i czosnek.
Zalej mlekiem kokosowym i wywarem z gotowania ozorków.
Duś do czasu, aż warzywa zmiękną.
Dodaj skórkę i sok z pomarańczy, dopraw solą i zagęść mąką.
Gdy sos troszkę przestygnie zmiksuj go dokładnie na jednolitą masę.
Do gotowego sosu dodaj ozorki i podgrzej. Smacznego :).

Jagnięce ozorki
Jagnięce ozorki

Uwaga na przyprawy

Oczywiście danie to będzie świetnie smakować również z ozorkami wieprzowymi lub z mięsem jagnięcym, czy baranim. Danie uważam za bardzo udane i wszystkim smakoszom polecam z pełną odpowiedzialnością :). Osobom, które nie znają jeszcze dań kuchni marokańskiej zaleciłabym na początek zmniejszenie o połowę ilości przypraw :). Miłego dnia :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *