Irish stew, czyli gulasz po irlandzku

Irish stew, czyli gulasz po irlandzku

Irish stew, czyli gulasz po irlandzku
Składniki dla 2 osób:
250 gram cielęciny lub jagnięciny
2 średniej wielkości ziemniaki
średnia cebula
średnia marchewka
10 cm pora
płaska łyżeczka przecieru pomidorowego
szklanka guinnessa lub 2/3 szklanki porteru
duża szczypta suszonego tymianku
1/2 szklanki bulionu
2 liście laurowe
ząbek czosnku
pieprz czarny
sól
olej

Przygotowanie:
Mięso oczyść i pokrój w sporą kostkę.
W rondlu rozgrzej olej i obsmaż mięso z wszystkich stron.
Cebulę obierz i również pokrój w duże kawałki.
Oczyszczonego pora pokrój w cienkie plastry.
Marchew obierz i pokrój w grube plastry.
Obrany czosnek posiekaj.
Przygotowane warzywa dodaj do rondla i zalej piwem oraz bulionem.
Duś, aż mięso i warzywa zmiękną.
Ziemniaki obierz i pokrój w ósemki, dorzuć do garnka.
Dodaj przyprawy i gotuj do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na końcu dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj danie.
Gulasz możesz podawać z pieczywem lub sam. Smacznego :).

Irish stew
Irish stew

Przygotowując to danie sporo pogrzebaliśmy w internecie zarówno na stronach polskich jak i irlandzkich, i angielskich. W przepisie pierwotnym danie to przygotowywano z baraniny, bowiem była najtańsza, a danie to jak większość potraw tradycyjnych wywodzi się od ludzi biednych. Oczywiście z czasem przepis został modyfikowany i przygotowuje się go z baraniny, jagnięciny, wołowiny lub cielęciny z dodatkiem guinnessa (najlepiej), porteru lub innego ciemnego piwa :). Bardzo chciałam zrobić to danie z jagnięciny i guinnessa, ale niestety nie udało mi się kupić ani jednego, ani drugiego. Pomysł na ten obiad powstał dzisiaj i za bardzo nie mieliśmy czasu, aby troszkę pojeździć i znaleźć te produkty. Następnym razem przygotujemy się lepiej :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *