Hanyskie ufogumiklyjzy, czyli kluski śląskie podane inaczej

Hanyskie ufogumiklyjzy, czyli kluski śląskie podane inaczej

Hanyskie ufogumiklyjzy, czyli kluski śląskie podane inaczej

Składniki dla 2 osób:
Ciasto:
2 – 3 spore ziemniaki
mąka ziemniaczna
żółtko + trochę białka
Farsz:
100 g mięsa z udźca indyka
4 średnie pieczarki
cebula + do okrasy
1-2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
smalec gęsi lub olej roślinny
jajko surowe
Na okrasę: Cebulka zezłocona na łyżce masła klarowanego.

Przygotowanie:
Farsz:
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce o grubych oczkach.
Na koniec dodaj łyżkę bułki tartej i „przepchaj mięso”.
Pieczarki oczyść i posiekaj.
Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej smalec lub olej, wrzuć cebulę i zeszklij.
Dodaj pieczarki i smaż na dużym ogniu, aż pieczarki zaczną się złocić i dorzuć mięso.
Przesmażaj chwilkę razem i ostudź.
Przełóż do miski dodaj przyprawy, jajko i starannie wymieszaj całość.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj.

Ciasto:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Możesz je ugotować w mundurkach.
Następnie ostudź i obierz, jeśli są w mundurkach.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski.
Podziel na 4 części i jedną z nich wyjmij,
W puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.
Jajko rozbij do miseczki, wyjmij łyżką żółtko i ewentualnie część białka i dodaj do ziemniaków wraz z odłożoną porcją ziemniaków.
Całość starannie zagnieć.
Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszcz je na kształt placka i nałóż na środek łyżeczkę farszu.
Przykryj drugim plackiem i sklej brzegi obu placków.
W większym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj delikatnie „ufo” i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia.
Podawaj okraszone masełkiem z cebulką. Smacznego :).

Hanyskie ufogumiklyjzy
Hanyskie ufogumiklyjzy

Wczoraj robiliśmy sajgonki, do których kupiliśmy mięso z udźca indyka no i oczywiście kupiliśmy go za dużo, a że zmieliliśmy całe, no to trzeba było koniecznie dzisiaj wykorzystać to co zostało do innej potrawy. A że zostało niewiele tego mięska, to postanowiliśmy dodać pieczarki. I tak oto wymyśliłam dzisiejsze danie, które wyszło pysznie :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *