Gulasz z indyka z czerwoną soczewicą

Gulasz z indyka z czerwoną soczewicą

Gulasz z indyka z czerwoną soczewicą

Składniki dla 2 osób:
200 g mięsa gulaszowego z indyka, u nas z udźca
100 g pieczarek
3 łyżki czerwonej soczewicy
mała marchewka
1/2 czerwonej papryki
spory, dojrzały pomidor
1/2 średniej cebuli lub cała mała
płatki chili lub mała papryczka chili
kilka gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku – opcjonalnie
kopiasta łyżka ajwaru
sól 
pieprz 
olej roślinny, u nas ryżowy

Przygotowanie:
Mięso obierz z ewentualnych błonek i pokrój w niewielką kostkę.
Do miski wlej 2 łyżki oleju, dodaj sól i pieprz, wrzuć mięso, wymieszaj i odstaw na 1/2 godziny do zamarynowania.
Pieczarki oczyść lub obierz, oderwij nóżki, kapelusze pokrój w plastry natomiast nóżki posiekaj drobno.
Obraną cebulę pokrój w piórka.
Czosnek obierz i posiekaj.
W rondlu rozgrzej olej i wrzuć mięso, pieczarki i cebulę.
Przesmażaj, aż cebula się ładnie zeszkli i dodaj czosnek.
Smaż jeszcze minutkę cały czas mieszając.
Marchewkę obierz i pokrój w plastry centymetrowej grubości.
Do gulaszu wlej 1/2 szklanki wody.
Dodaj marchewkę.

Duś wszystko razem około godziny, mięso ma być bardzo miękkie.
Dodaj pokrojoną paprykę oraz soczewicę.

Pomidora sparz, przelej zimną wodą i obierz ze skóry, możesz też obrać specjalną obieraczką do pomidorów, która niedawno pojawiła się na polskim rynku.
Pokrój go w małą kostkę i dodaj do garnka razem z ajwarem.
Przypraw płatkami chili lub drobno posiekaną papryczkę chili i ewentualnie solą.
Danie powinno być wyraźnie pikantne.
Jeśli jest zbyt dużo płynu, to zwiększ ogień i odparuj.
Oderwij listki z gałązek natki i je posiekaj.
Gdy soczewica zmięknie dodaj natkę i wszystko wymieszaj.
Gulasz możesz podać z kaszą, ryżem, ziemniakami lub z pieczywem. Smacznego :).

Gulasz z indyka z czerwoną soczewicą
Gulasz z indyka z czerwoną soczewicą

 

soczewica

Zobacz również przepis na pyszny kapuśniak z soczewicą:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/kapusniak-z-czerwona-soczewica-i-pomidorem/

Ponieważ soczewica dla niektórych jest ciężkostrawna, podobnie jak inne rośliny strączkowe, to można dodać do gulaszu na przykład łyżeczkę suszonego majeranku. Soczewica jednak obok zielonego groszku ma najmniejsze działanie wzdymające i w związku z tym ja nie dodawałam żadnych ziół. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *