Gulasz z indyka i warzyw podany z ryżem jaśminowym

Gulasz z indyka i warzyw podany z ryżem jaśminowym

Gulasz z indyka i warzyw podany z ryżem jaśminowym

Składniki dla 2 osób:
150 g mięsa z udźca indyka
średnia cebula
4 ząbki czosnku
papryka biała (w sezonie, poza sezonem 1/2 żółtej)
1/2 czerwonej papryki
garść fasolki szparagowej
5-6 pomidorków koktajlowych
łodyga selera naciowego
gałązka rozmarynu
3 gałązki tymianku
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 czubate łyżki łagodnej lutenicy
czarny pieprz mielony
masło klarowane

Przygotowanie:
Cebulę obierz pokrój w dość dużą kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Mięso pokrój w krótkie paski.
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę.
Seler naciowy obierz z włókien.
Fasolkę szparagową umyj, obetnij końcówki i pokrój każdy strączek na 3 części.
Pomidorki koktajlowe sparz, przelej zimną wodą i obierz ze skórki (możesz pominąć ten krok, ja obieram).
W rondlu o grubym dnie rozpuść masło klarowane (ghee) i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Dodaj mięso i przesmażaj, aż kawałki indyka się przyrumienią. 
Zalej bulionem i duś, aż mięso zacznie mięknąć.
Dodaj plastry selera i fasolkę szparagową, a gdy zaczną mięknąć dorzuć papryki oraz rozmaryn i tymianek.
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy wszystkie warzywa i mięso będą miękkie dodaj pomidorki koktajlowe, lutenicę i dopraw solidnie świeżo zmielonym pieprzem.
Zwiększ ogień i zredukuj sos do pożądanej konsystencji. 
Gulasz podawaj z ryżem. Smacznego :). 

Gulasz z indyka i warzyw
Gulasz z indyka i warzyw

Zobacz również przepis na gulasz w stylu marokańskim, smakuje świetnie:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/gulasz-po-marokansku/

Dla mnie najlepsze gulasze, to takie w których jest mnóstwo warzyw. Dodajemy przeróżne warzywa i zawsze wychodzi pysznie. Aby były to lekkie i zdrowe dania prawie nigdy nie dodajemy mąki, czy śmietany. Sos sam się zagęszcza poprzez redukcję i smakuje świetnie. Śmietanę natomiast prawie zawsze dajemy do sosów z grzybami w roli głównej, ponieważ wspaniale z nimi współgra :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *