Gulasz warzywno wołowy duszony w czerwonym winie

Gulasz warzywno wołowy duszony w czerwonym winie

Gulasz warzywno wołowy duszony w czerwonym winie

Składniki dla 4 osób:
400 g wołowiny
2 czerwone papryki
mała cukinia
cebula
marchewka
mała puszka czerwonej fasolki
olej
szklanka czerwonego  wina wytrawnego lub półwytrawnego
2 łyżeczki przyprawy gyros kebab
2 łyżeczko słodkiej papryki w proszku
łyżka sosu teriyaki
40-50 ml śmietany 30 %

Przygotowanie:
Wołowinę pokrój w grubą kostkę. 
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
W rondlu rozgrzej olej i wrzuć cebulę i mięso. 
Gdy cebula się zeszkli dodaj szklankę wina, sos teriyaki, paprykę w proszku oraz przyprawę gyros kebab i duś aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnij płyn wodą.
W tym czasie umyj pozostałe warzywa i pokrój tak jak lubisz. Dorzuć do miękkiej wołowiny.
Gdy warzywa zmiękną odcedź fasolkę, przełóż na sito, porządnie przepłucz i dodaj do rondla.
Na koniec dodaj śmietanę, dokładnie  wymieszaj i podawaj z ulubionym dodatkiem. Smacznego :).

Gulasz warzywno wołowy
Gulasz warzywno wołowy

Wino i posiłki

Gulasz wołowy właściwie zawsze smakuje pysznie, szczególnie jeśli duszony jest w czerwonym winie. Do kuchni kupujemy niedrogie wina. Dość często dodajemy wino do potraw, ponieważ zdecydowanie podnosi walory smakowe posiłku. Dzisiejszy gulasz przygotowany został na wyjeździe, nie kupowaliśmy zbyt wielu przypraw, bo większość posiłków jadamy na mieście. Ale ponieważ uwielbiamy gotować, to kilka razy przez te dwa tygodnie pitrasiliśmy trochę. 

Na kilka dni dojechały do nas warszawskie dziewczyny, dlatego z przyjemnością z myślą o nich trochę gotujemy. Nasza 6 letnia wnusia Martusia od kilku miesięcy nie jada mięsa, toteż starliśmy się podawać takie potrawy, które mogą być serwowane  jako rajskie. W tym gulaszu celowo wołowina była pokrojona w większe kawałki, żeby z łatwością można ją wyjąć z porcji przeznaczonej dla Marty. Na szczęście póki co nie przeszkadza jej, że danie dla niej gotuje się w jednym garnku z mięsem.  Ciekawa jestem, czy tak już zostanie, czy to tylko przejściowa sytuacja. W sumie w tej chwili jest taki wybór w sklepach, że dania jarskie smakują równie pysznie, wystarczy tylko odpowiednio je przyprawić :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *