Golonka z indyka duszona z warzywami

Golonka z indyka duszona z warzywami

Składniki dla 2 osób:
2 małe golonki (podudzia) z indyka
żółta papryka
średnia cebula
3 duże pieczarki
średniej wielkości marchew
ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
łyżeczka kopiasta słodkiej mielonej papryki
sól
pieprz
1/2 szklanki wody
łyżeczka masła klarowanego
łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
W niewielkim rondlu rozgrzej olej połączony z masłem klarowanym.
Z podudzi ściągnij skórę, no chyba że wolisz by pozostała :).
Posyp mięso solą i wrzuć na gorący tłuszcz.
Obsmaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę.
Dodaj do mięsa.
Przesmażaj chwilę razem i zalej wodą.
Dodaj pozostałe przyprawy oraz sos sojowy.
Duś, aż miso zacznie mięknąć (około 2 godziny).
Marchew i pieczarki obierz, pokrój w plastry i dodaj do mięsa.
Gdy marchew zacznie mięknąć dorzuć pokrojoną w dużą kostkę paprykę.
Duś jeszcze razem do czasu, aż papryka zmięknie.
Zwiększ ogień i zredukuj w razie potrzeby sos do pożądanej konsystencji.
Podawaj z kaszą, ziemniakami lub z tym na co masz ochotę :). Smacznego :).


Golonka z indyka duszona z warzywami

Golonko zazwyczaj kojarzy się z ogromną ilością kalorii. Proponowane dziś przeze mnie posiada ich wcale nie tak dużo :). Mięso z indyka jest odżywcze, chude, niedrogie i łatwo dostępne. Warto po nie sięgać :).
Moja wersja jest uboga w przyprawy, ponieważ chciałam by aromat pysznych warzyw przeszedł nie tylko do sosu, ale również i do mięsa. Jeśli dusimy mięso lub pieczemy warto wzbogacić jego smaki świeżymi lub suszonymi ziołami. Na przykład kolendrą, oregano, bazylią, tymiankiem, rozmarynem i liściem laurowym. I jeszcze taka moja mała uwaga. Niektórzy podają w przepisach czas duszenia znacznie krótszy, aniżeli ten w mojej recepturze. Otóż ja uważam, iż mięso powinno się rozpływać w ustach, a warzywa być lekko chrupiące. Jeśli wolisz na odwrót, to dopasuj długość duszenia do własnych upodobań :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *