Goleń wołowa

Goleń wołowa z selerem naciowym i pomidorami

Goleń wołowa z selerem naciowym i pomidorami

Goleń wołowa z selerem naciowym i pomidorami

Wykorzystaliśmy przepis z opakowania na wołowinie. Od siebie dodaliśmy tylko wino i nie zapiekaliśmy  w piekarniku tylko dusiliśmy w garnku.

Składniki dla 2 osób:
400 g goleni wołowej z kością, najlepiej rasy limousine
cebula
seler naciowy
2 dojrzałe pomidory
0,5 l bulionu
150 ml czerwonego wina
liść laurowy
ziele angielskie
tymianek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Plastry goleni oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej, ułóż mięso i obsmażaj z obu stron na złoty kolor.
Obsmażone mięso przełóż do garnka.
Na patelni po smażeniu goleni obsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i seler naciowy pokrojony na małe kawałki.
Podsmażone warzywa przełóż do mięsa i dodaj pokrojone w grubą kostkę pomidory, bulion, wino oraz przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i kilka gałązek tymianku.
Całość dopraw solą i pieprzem, przykryj i duś 2,5 – 3 godziny lub dłużej.
Mięso musi być kruche i delikatne. Smacznego 🙂

Goleń wołowa
Goleń wołowa

 

Tymianek jest krzewinką o wysokości od 20 do 50 cm. Kwiaty są niepozorne, barwy fioletowej lub różowej, mocno się rozgałęzia, pędy od dołu drewnieją. Liście są drobne, jajowate, kwitnienie przypada na maj i czerwiec.
Tymianek ma silne właściwości bakteriobójcze, jest wrogiem toksyn – łagodzi skutki ich działania, niszczy pasożyty jelitowe. Stosowany jako napar jest pomocny w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przyspiesza trawienie (zwłaszcza tłustych potraw) i przemianę materii. W kuchni używany jest jest przede wszystkim do przyprawiania mięs, sosów, pizzy, bigosów, pieczonych ziemniaków, a także dań z roślin strączkowych, czy tych z udziałem pomidorów. 
Pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego.

Informacje zaczerpnęłam z magazynu Smaki z mojego ogrodu – „Zioła”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *