Goleń jagnięca duszona w czerwonym winie

Goleń jagnięca duszona w czerwonym winie

Goleń jagnięca duszona w czerwonym winie

Składniki dla 2 osób:
2 golenie jagnięce
szklanka czerwonego wytrawnego wina
średnia cebula
masło klarowane
olej roślinny
1/2 główki czosnku
3 łyżeczki kaparów
3 gałązki świeżego rozmarynu
liść laurowy
3 ziela angielskie
kilka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek porozdzielaj na ząbki, nie obieraj.
Kapary osącz z zalewy.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło klarowane i olej roślinny (ilość zależna od wielkości dna garnka).
Wrzuć cebulę, ząbki czosnku oraz kapary i dwie gałązki rozmarynu. 
Gdy cebula się zeszkli dodaj osolone i opieprzone mięso.
Smaż z obu stron na złoty kolor i zalej winem.
Duś do miękkości, na 5 minut przed końcem duszenia, dodaj ostatnią gałązkę rozmarynu.
W razie potrzeby zredukuj sos lub uzupełnij winem. Smacznego :).

Goleń jagnięca
Goleń jagnięca

Jagnięcinę kupiliśmy w całkiem rozsądnej cenie w Lidlu. Goleń jadłam chyba pierwszy raz w życiu. Mięso rozpływało się w ustach. Często przygotowując mięso jest popełniany podstawowy błąd, otóż nie pozwala mu się dopiec, dodusić, czy dogotować do końca. W daniach takich jakie dzisiaj podałam jest to niedopuszczalne. Dusimy tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W przeciwnym razie danie nie będzie tak pysznie smakować.
Do jagnięciny poza rozmarynem pasuje również czosnek, mięta, kardamon, majeranek, cząber, estragon, lubczyk, kumin (kmin rzymski), curry, czubryca, kminek, papryka, cynamon, kolendra i koper. Można więc przyprawy dostosować do swoich gustów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *