Gęsie żołądki w sosie chrzanowo musztardowym

Gęsie żołądki w sosie chrzanowo musztardowym

Gęsie żołądki w sosie chrzanowo musztardowym

Składniki dla 2 osób:
6 dużych połówek żołądków gęsich
1/2 łyżeczki mieszanki przyprawy do drobiu
woda
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
mała marchewka
kilka plasterków korzenia pietruszki
mała cebula
łyżka dobrej jakości chrzanu ze słoika
łyżeczka musztardy sarepskiej
łyżeczka mąki krupczatki

Przygotowanie:
Żołądki oczyść i pokrój w cienkie plastry.
Zalej wodą i gotuj, aż zaczną mięknąć.
Dodaj liście laurowe, ziela angielskie oraz przyprawę do drobiu.
Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
Dodaj do żołądków razem z korzeniem pietruszki oraz cebulą.
Przykryj i duś, aż żołądki będą bardzo miękkie.
Dodaj chrzan oraz musztardę.
Duś razem jeszcze około 10 minut.
Posyp mąką, zamieszaj i gotuj około minuty.
Podawaj z pieczywem, makaronem, kaszą lub ziemniakami oraz z ulubioną surówką. Smacznego :).

Gęsie żołądki w sosie chrzanowo musztardowym
Gęsie żołądki w sosie chrzanowo musztardowym

Proste danie, tak naprawdę robi się samo. Nie mogę napisać, że tanie ponieważ żołądki z gęsi są droższe od schabu. Moim skromnym zdaniem absolutnie warte swojej ceny. Ponieważ na pobliskim targu mamy sprawdzone stoisko z drobiem eko, to kupujemy tam podroby. Często dodajemy do rosołku 2-3 takie żołądeczki, które po ugotowaniu kroję w plasterki i rozkładam do talerzy. Są pyszne :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *