Gęś w majeranku

Gęś w majeranku, faszerowana białą kaszą gryczaną

Gęś w majeranku, faszerowana białą kaszą gryczaną

Gęś w majeranku, faszerowana białą kaszą gryczaną

 

Gęś w majeranku
Nie żałuj majeranku

Składniki dla 6-8 osób

gęś z podrobami ok 5000 g
suszony majeranek
sól
200 g białej kaszy gryczanej
łyżka bułki tartej
1/2 kostki warzywnej
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
średni pęczek natki pietruszki
mielony czarny pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
2 surowe jajka
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Gęś dokładnie nasmaruj solą i majerankiem (nie żałuj majeranku) i pozostaw na noc w lodówce. Podroby z gęsi (szyjka, wątróbka, serce, żołądek) ugotuj. Do wywaru dodaj kostkę  warzywną, liście laurowe i angielskie ziele. Gotuj do momentu aż mięso szyi będzie odchodziło od kości. Wystudź, przecedź (proponuję wywar zostawić jako bazę do zupy na następny dzień), mięso szyjki oddziel od kość. Kaszę ugotuj al dente wg. przepisu na opakowaniu. Mięso i podroby zmiel w maszynce, na koniec mielenia dodaj łyżkę bułki tartej i przepchaj mięsko. Dodaj do zmielonego mięsa sporo pieprzu mielonego, szczyptę gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie,  posiekaną natkę pietruszki, żurawinę, dwa surowe jajka oraz ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj i nadziewaj gęś. Za pomocą wykałaczek i nici bawełnianej zaszyj gęś oraz przywiąż za pomocą nitki bawełnianej skrzydełka i nogi, tak aby nie odstawały od tułowia. Włóż ją do rękawa do pieczenia, zwiąż brzegi, zrób szpilką 2-3 nakłucia, umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez aż nóżki i skrzydełka będą luźne ( około 4 godzin). Po tym czasie wyjmij naczynie z gęsią z piekarnika, zrób na dole worka dziurkę i pozwól aby smalec spłynął. Teraz połóż gęś na desce, a smalec z naczynia przelej do miseczki lub słoika. Usuń rękaw i ponownie umieść ptaka w naczyniu, nieprzyrumienioną stroną do góry. Umieść w piekarniku i piecz, aż gęś się przyrumieni. Smacznego :).

Gęś w majeranku
Gęś w majeranku

Gęś

Gęś to ulubiony ptak Zbysia, dla mnie numer 1 to perliczka, aczkolwiek gęś też bardzo, bardzo lubię. Nie wspomnę o gulaszu z gęsich żołądków, który mnie swoim fantastycznym smakiem rozłożył na łopatki. Przepis jest na naszym blogu. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *