fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku, czyli danie nieznane w Bretanii

 

 

Fasolka po bretońsku, czyli danie nieznane w Bretanii

Składniki: (dla 4-5 osób)
50-60 dkg świeżej fasoli jaś, jeśli masz suszoną namocz dzień wcześniej

2 litry wody
10 dkg chudego, wędzonego boczku
10 dkg dobrej kiełbasy
2-3 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
8 ziaren pieprzu
½ łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu
1 łyżka majeranku
sól zgodnie ze swoimi upodobaniami
można dodać jarzynkę typu Vegeta
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
łyżka ciemnego sosu sojowego
½ łyżeczki tymianku
40-50 g przecieru pomidorowego
mała marchewka i pół malej pietruszki starte na grubych oczkach tarki
średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
łyżka słodkiej sproszkowanej papryki

Przygotowanie:
Do garnka z wodą wrzuć fasolę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj aż będzie prawie miękka. Na patelni obsmaż boczek i kiełbasę, gdy będą lekko przyrumienione dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Teraz dodaj zawartość patelni oraz wszystkie pozostałe składniki do garnka z fasolą i gotuj aż fasola będzie zupełnie miękka. Jeśli chcesz dopraw jeszcze do smaku tak jak lubisz. Smacznego:). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *