Fasola jaś z pieczarkami i boczkiem

Fasola jaś z pieczarkami i boczkiem

Fasola jaś z pieczarkami i boczkiem

Składniki dla 2-3 osób:
250 g suchej fasoli piękny jaś
100 g bardzo dobrej jakości chudego wędzonego boczku
3 spore pieczarki
spora szalotka
średniej wielkości czerwona papryka
mała marchewka
3-4 gałązki tymianku
łyżka majeranku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
100 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki
olej ryżowy lub rzepakowy

Przygotowanie:
Suchą fasolę mocz w wodzie, ale nie dłużej niż 8-9 godzin, ponieważ zacznie się potem proces fermentacji.
Ugotuj ją do miękkości. Gotuj na małym ogniu bez pokrywki i w żadnym wypadku nie dodawaj soli, bo proces gotowania może się przedłużyć do kilku godzin. 
Gotową fasolkę odcedź, przełóż do miseczki i przykryj folią aluminiową lub talerzykiem, by nie wysychała. 
Tak przygotowaną fasolę możesz przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Szalotkę obierz i pokrój w piórka.
Umytą paprykę pokrój e średnią kostkę.
Pieczarkom wykręć nóżki i posiekaj je drobno.
Kapelusze obierz lub nie, każdy przekrój na pół, a każdą połówkę na 4 kawałki.
Marchewkę obierz i pokrój w zapałkę lub zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Boczek pokrój w średniej wielkości kostkę.
Do rondla o grubym dnie wrzuć boczek i dodaj trochę oleju (boczek jest chudy, więc prawie żaden tłuszcz się z niego nie wytopi), dodaj szalotkę i marchewkę.
Gdy cebula zmięknie dodaj pieczarki, paprykę i gałązki tymianku.
Po kilku minutach, gdy pieczarki zmiękną dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Dodaj fasolkę i gotuj, aż danie będzie gorące.
Zamieszaj i wlej mleko kokosowe lub kremówkę (mleko kokosowe jest mniej kaloryczne i często w mojej kuchni zastępuję nim kremówkę, Ty zrób jak uważasz). 
Danie podawaj w miseczkach. Smacznego :).

Fasola jaś z pieczarkami i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *