Eintopf z wołowiny i warzyw duszonych w winie

Eintopf z wołowiny i warzyw duszonych w winie

Eintopf z wołowiny i warzyw duszonych w winie

Składniki dla 4 osób:
500 g wołowiny
papryka żółta
papryka czerwona
duża marchewka
3 średnie ziemniaki
1/2 dużej cebuli
ząbek czosnku
150 ml czerwonego wina
łyżka przyprawy do gulaszu
łyżeczka sproszkowanej papryki łagodnej
łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej
2 łyżki lutenicy
50 ml śmietany 30%
2 łyżeczki maki kukurydzianej
olej

Przygotowanie:
Wołowinę pokrój w dość dużą kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w drobno.
W rondlu rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do zeszklonej cebuli.
Włóż mięso i obsmaż na złoty kolor.
Zalej winem i duś na małym ogniu.
Po godzinie dodaj obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. 
W razie potrzeby uzupełniaj wodą.
W tym czasie z umytych papryk wyjmij gniazda nasienne i pokrój warzywa tak jak lubisz (ja papryki obieram ze skóry, robię to zwyczajnie obieraczkiem do warzyw. Najpierw kroję paprykę na 3 części, nacinając w rowkach, wtedy bowiem łatwo jest mi dojść obieraczkiem do wszystkich miejsc). 
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. 
Gdy wołowina będzie miękka dodaj papryki, ziemniaki oraz przyprawy.
Gdy warzywa zmiękną wlej śmietanę wymieszaną z mąką kukurydzianą. 
Zagotuj i podawaj. Smacznego :).

Eintopf z wołowiny i warzyw
Eintopf z wołowiny i warzyw

Dania jednogarnkowe

Nie wiem jak Ty, ale ja bardzo lubię dania jednogarnkowe i to wcale nie dlatego, że zamiast np. trzech garów do mycia jest tylko jeden :). Chociaż przyznam, iż ten argument też jest istotny, szczególnie dla tych. którzy zmywają ręcznie. Eintopf cenię przede wszystkim dlatego, że można świetnie kombinować ze składnikami i za to, że dania te zawsze wychodzą pyszne. Podobnie zresztą jest z wszelkiego rodzaju kociołkami. Ja je bardzo lubię, chociaż rzadko robię, a to dlatego, że dla dwóch osób to nie za bardzo się opłaca. No, ale jakoś trzeba sobie radzić 🙂

Polecam również przepis na wołowinę po burgundzku:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/wolowina-po-burgundzku/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *