Eintopf z indykiem

Eintopf z indykiem i kiszonym ogórkiem

Eintopf z indykiem i kiszonym ogórkiem

Eintopf z indykiem i kiszonym ogórkiem

Składniki dla 2 osób:
¼ łyżeczki nasion kolendry
szczypta kminu rzymskiego (kumin)
6 ziaren czerwonego pieprzu
2 duże liście laurowe
olej roślinny
150 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka sosu sojowego
spora biała cebula
duża marchewka
duży ogórek kiszony
200 g udźca z indyka
ostra papryka + ½ drobno pokrojonej
kilka gałązek świeżego tymianku
mały pomidor

Przygotowanie:
Mięso oczyść z ewentualnych błonek i pokrój na małe kawałki.
Kumin, kolendrę i czerwony pieprz wrzuć do moździerza i potłucz.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć przyprawy z moździerza.
Chwilkę przesmażaj, jak poczujesz intensywny aromat dodaj mięso i smaż często mieszając, aż się zrumieni.
Cebulę obierz i pokrój w ósemki, dodaj do zrumienionego mięsa razem z listkami laurowymi.
Smaż kilka minut razem często mieszając i zalej winem.
Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso zacznie mięknąć.
Marchewkę i ogórka obierz ze skórki pokrój w grubsze plastry.
Marchew dodaj do garnka.
Wrzuć również ostrą paprykę w całości i ewentualnie dodaj jeszcze kawałek drugiej drobno pokrojonej (ilość dostosuj do swoich upodobań).
Jeśli wyparuje zbyt dużo wina, to dodaj go jeszcze trochę lub uzupełnij płyn wodą.
Dopraw łyżką sosu sojowego.
Gdy marchew zmięknie, ale będzie chrupiąca dorzuć ogórka i tymianek.
Duś jeszcze kilka minut i rozkładaj na talerze. Smacznego :).

Eintopf z indykiem
Eintopf z indykiem

Dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe mają sporo zalet. Najważniejsza z nich to chyba to, iż mało jest garów do zmywania :). Nawet w dobie zmywarek jest to dość istotne. Poza tym są zazwyczaj niezbyt skomplikowane, wystarczy dodawać produkty w odpowiedniej kolejności i zadbać by składniki się na przykład nie rozgotowały lub nie były zbyt twarde. No i wystarczy jeden palnik, a to oznacza, iż można przygotować takie danie na przykład na ognisku i wtedy przy okazji mamy super zabawę. I jeszcze dodatkową zaletą jest fakt, iż możemy dodawać dowolne, ulubione warzywa :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *