Duszony królik w sosie z grzybów leśnych

Duszony królik w sosie z grzybów leśnych

Duszony królik w sosie z grzybów leśnych

Duszony królik w sosie z grzybów leśnych

Składniki dla 2 osób:
2 skoki królicze (tylne nogi)
pół szklanki pokrojonych grzybów leśnych (ja użyłam mrożone podgrzybki)
3-4 grzybki suszone
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
2 duże liście laurowe
5 suszonych jagód jałowca
około 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (u nas rosół z kaczki, gęsi i kury)
100 ml czerwonego wytrawnego wina – opcjonalnie
spora marchewka
gałązka rozmarynu
ulubione zioła do posypania dania
2 łyżki śmietany 30 %
pieprz czarny
sól
masło klarowane lub smalec gęsi

Przygotowanie:
Suszone grzybki namocz w niewielkiej ilości wody.
Cebulę i czosnek obierz.
Cebulę pokrój w kostkę, natomiast czosnek posiekaj.
Marchewkę obierz i pokrój w plastry.
W rondlu rozgrzej masło i włóż królika.
Obsmaż na złoty kolor z obu stron i wyjmij na talerz.
Do rondla natomiast wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli dodaj posiekany czosnek, liście laurowe i owoce jałowca.
Przesmażaj razem jeszcze chwilę często mieszając.
Włóż z powrotem królika i zalej winem i/lub bulionem, przykryj i duś do momentu, aż mięso zacznie mięknąć.
Dodaj suszone i świeże grzyby oraz wodę z moczenia grzybów oraz marchewkę. 
Dodaj gałązkę rozmarynu, dopraw pieprzem i solą i duś do czasu, aż mięso, grzyby i marchewka będą miękkie.
W razie potrzeby podlewaj w trakcie duszenia bulionem lub winem.
Dodaj śmietanę, wymieszaj i wykładaj na talerze.
Posyp ulubionymi świeżymi talerzami. Smacznego :).

Duszony królik w sosie z grzybów leśnych
Duszony królik w sosie z grzybów leśnych

Zobacz również przepis na bardzo wykwintne danie z combra królika:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/duszony-comber-z-krolika-z-sosem-z-owocow-lesnych/

Mięso dietetyczne

Połączenie królika z grzybami zawsze świetnie smakuje. Grzyby leśne można zastąpić też pieczarkami, ale wtedy aromat nie jest aż tak imponujący. Mięso królika należy do najzdrowszych i jest szczególnie polecane przez dietetyków, a dodatkowo walory smakowe są wspaniałe. Ponieważ jest dość chude dlatego zazwyczaj przyrządzamy je w wersji duszonej, a jeśli smażony to najchętniej w towarzystwie boczku. Dzisiejsze danie smakowało bardzo dobrze i na pewno wspaniale spełni się na świąteczny lub niedzielny obiad. Jeśli natomiast chcemy podać go gościom, to najlepiej zorientować się, czy wszyscy jedzą mięso królika, by nie było wpadki 😀 :D. Pozdrawiam cieplutko :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *