Duszony comber z królika

Duszony comber z królika z sosem z owoców leśnych

Duszony comber z królika z sosem z owoców leśnych

Duszony comber z królika z sosem z owoców leśnych

Składniki dla 2 osób:
comber z małego królika 350 – 400 g
1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin, u nas świeże
1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód, u nas mrożone
dwie łyżki soku z cytryny
łyżeczka miodu
2 suszone owoce jałowca
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
po dwie gałązki świeżego tymianku i rozmarynu – opcjonalnie
pieprz czarny mielony
sól do smaku
2 łyżeczki masła
olej roślinny

Przygotowanie:
Comber królika podziel na dwie części.
Każdą z nich posyp suszonym rozmarynem i tymiankiem oraz dopraw solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzej olej i obsmażaj mięso na złoty kolor z obu stron.
Następnie rozłóż na mięsie łyżeczkę masła, przykryj i duś, aż mięso zmięknie.
W między czasie przygotuj sos.
Rozpuść drugą łyżeczkę masła w małym rondelku i wrzuć owoce.
Wlej sok z cytryny i miód.
Wymieszaj z masłem dolej połowę wina (50 ml) oraz  suszone owoce jałowca.
Przykryj i duś, aż owoce się rozpadną.
Odkryj sos i zredukuj do pożądanej konsystencji.
Ogrzewaj pod przykryciem na jak najmniejszym ogniu.
Gdy mięso będzie miękkie, wlej pozostałe wino oraz świeże zioła.
Duś 5 minut, odkryj, zwiększ ogień i zredukuj płyn.
Na talerze rozkładaj sos z owoców leśnych i układaj na nim comber.
Polej mięso łyżką sosu z jego duszenia.
Udekoruj tak jak lubisz. Smacznego :).

Duszony comber z królika
Duszony comber z królika

Zobacz również przepis na królika w sosie paprykowym:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/krolik-pieczony-z-papryka/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *