Duszone warzywa z kiełbasą

Duszone warzywa z kiełbasą

Duszone warzywa z kiełbasą

Składniki dla 2 osób:
spora marchew
2 cebule czerwone
6 dużych lub 10 małych brukselek
100 g kiełbasy wiejskiej
duży ziemniak – 250 g
gałązka rozmarynu
2 liście laurowe
sól – najlepiej ziołowa
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
łyżeczka smalcu gęsiego

Przygotowanie:
Umytą i obraną marchew pokrój w średniej grubości plastry.
W garnku o grubym dnie rozgrzej smalec i wrzuć marchewkę.
Przesmażaj mieszając około 7 minut.
Obierz cebulę i ziemniaka i pokrój w grubą kostkę.
Dodaj do garnka.
Brukselki obierz z wierzchnich liści i pokrój na ćwiartki, jeśli są małe to na połówki.
Kiełbasę pokrój w grube plastry, ułóż na patelni i na małym ogniu wytop większość tłuszczu.
Możesz pominąć ten krok i kiełbasę dodać bezpośrednio do warzyw.
Przełóż kiełbasę na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Do mięknących warzyw dorzuć brukselkę i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę.
Dołóż liście laurowe, gałązkę rozmarynu oraz roztarte w moździerzu ziarna pieprzu i sól.
Przykryj i duś na bardzo małym ogniu, aż wszystko zmięknie.
Mieszaj często przez cały czas duszenia.
Brukselka powinna pozostać lekko chrupiąca.
Smacznego :).

Duszone warzywa z kiełbasą
Duszone warzywa z kiełbasą

Kiełbasa dodała daniu kaloryczności, to fakt. Jednakże jej wędzony aromat znacznie wzmocnił walory smakowe potrawy. Można jednak ją pominąć w daniu i dodać płaską łyżeczkę wędzonej papryki, efekt będzie zbliżony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *