Duszone nogi kacze z sokiem z dojrzałej pomarańczy

Duszone nogi kacze z sokiem z dojrzałej pomarańczy

Duszone nogi kacze
Duszone nogi kacze

Składniki dla 2 osób:
2 nogi kaczki
1/2 szklanki bulionu
sok z jednej pomarańczy
duża cebula
pieprz
sól
łyżeczka majeranku

Przygotowanie:
Ponacinaj na krzyż skórę kaczki. Sól, pieprz i majeranek wetrzyj w mięso i zostaw na noc w lodówce albo przynajmniej na kilka godzin. Nogi obsmaż na złoto z obu stron na patelni na średnim ogniu. Zacznij od strony ze skórą, ponieważ wytopi się szybciej tłuszcz z kaczki (nie dodawaj innego tłuszczu). Nogi odsącz z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i przełóż do rondla. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i zalej bulionem. Duś aż będzie miękka, wtedy dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i zredukuj sos do pożądanej gęstości. 

Duszone nogi kacze
Duszone nogi kacze

Kaczkę podaliśmy z puree z batatów. To było nasze drugie podejście do batata, mieliśmy nadzieję że tym razem zaprzyjaźnimy się z tym warzywem. Niestety ponownie nic z tego nie wyszło. Kompletnie nie jest to nasz smak. Może dlatego, że my w ogóle nie przepadamy za słodkimi smakami, chociaż miód króluje w naszej kuchni, dodajemy go i do potraw i do napojów. Spróbuję batata  jeszcze w jakiejś sałatce, może z chili, albo czymś w tym stylu. Podobnie jest z awokado, też nie przepadamy i sporadycznie pojawia się w naszym domu. Pocieszające jest to, że oboje mamy podobne gusta kulinarne :).


Zdjęcia wstępnego do przepisu nie ma, ponieważ Zbyszek robił kaczkę jak ja byłam w pracy, a on rzadko robi zdjęcia :). Kaczka wyszła wybornie, rozpływała się w ustach. Ostatnio robiliśmy duszoną  w białym winie przepiórkę, ale nie będzie jej na blogu, ponieważ nie zachwyciło nas to danie. Robiliśmy zawsze tego ptaszka pieczonego, a tym razem chcieliśmy sprawdzić jak będzie smakować duszona i trochę poczuliśmy się rozczarowani, dlatego następnym razem spróbujemy innego sposobu na duszenie. Może uda nam się w końcu znaleźć dobry sposób na duszone przepiórki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *