Domowe hamburgery wołowe z warzywami

Domowe hamburgery wołowe z warzywami

Składniki na 3-4 porcje:
500 g antrykotu wołowego
duża szalotka lub 2-3 małe
łyżka sosu sojowego
czarny świeżo zmielony pieprz
sól himalajska
2 łyżki zimnej wody (związuje włókna)
ulubiona sałata
pomidor
ogórek sałatkowy
8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
średnia czerwona cebula
3-4 łyżki rzeżuchy lub innych kiełków
olej

Przygotowanie:
Sałatę umyj i pozostaw do osuszenia.
Wołowinę pokrój w średnią kostkę i przepuść przez małe oczka maszynki do mielenia mięsa.
Szalotki obierz i przepuść również przez maszynkę.
Do mięsa i cebuli dodaj sos sojowy, świeżo zmielony czarny pieprz (dużo pieprzu), sól oraz wodę i wszystko wymieszaj.
Z masy mięsnej formuj hamburgery, możesz użyć specjalnej praski do hamburgerów lub obręczy do formowania sałatek.
Patelnię grillową posmaruj niewielką ilością oleju.
Rozgrzej na średnim ogniu i układaj hamburgery.
Smaż po 4-5 minut z każdej strony.
W międzyczasie przygotuj warzywa.
Pomidora i ogórka pokrój w plastry.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój również w plastry.
Na talerzu rozłóż sałatę, hamburgery, pomidory, ogórki i cebulę.
Obrane i przekrojone na pół jajka przepiórcze ułóż obok warzyw.
Całość posyp rzeżuchą, a warzywa solą i pieprzem. 
Możesz oczywiście tak przygotowane hamburgery podać w bułce. Smacznego :). 

Domowe hamburgery wołowe
Domowe hamburgery wołowe

wołowina

Miłośników hamburgerów nie brakuje. Jednym z nich jest mój mąż. Robimy je zatem kilka razy w roku. Takie jakie podaliśmy dzisiaj należą do tradycyjnych i chyba ciągle są najpopularniejsze. Wołowina jest w naszym kraju niezbyt popularna, a szkoda. Może gdyby była trochę tańsza byłoby inaczej. Mięso to zawiera sporo witamin z grupy B a także fosfor, selen, cynk i żelazo. Białko znajdujące się w wołowinie jest dobrze przyswajalne przez organizm, a tłuszcz zdrowy. Wołowina jest ogólnie mięsem chudym i dbający o linię mogą spokojnie dodawać ją do swojego menu. Wołowinę obsmażamy szybko by zachowała soki wewnątrz. Natomiast gdy przygotowujemy gulasz wołowy wówczas mięso dusimy bardzo długo, powinno się rozpływać w ustach. No to do dzieła :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *