Czarny ryż z indykiem i bruselką

Czarny ryż z indykiem i bruselką

Czarny ryż z indykiem i bruselką

Składniki dla 2 osób:
100 g czarnego ryżu
200 g udźca z indyka bez skóry i kości
1 spora szalotka (100 g )
pomidor ( 150 g )
150 g brukselki
płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
kopiasta łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka przecieru pomidorowego
kopiasta łyżka łagodnej lutenicy
sól
cukier
olej roślinny, ja użyłam ryżowego

Przygotowanie:
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mięso pozbaw błon i zmiel.
Szalotkę obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Pomidora obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę.
Brukselki obierz z wierzchnich liści i przekrój na pół. 
Na patelnię wlej olej, rozgrzej go i wrzuć szalotkę oraz mięso.
Przesmażaj, aż mięso zmięknie.
Często mieszaj i dopilnuj by mięso się nie zlepiało.
Dodaj pomidora.
Dopraw solą, papryką, oregano, lutenicą i przecierem (lutenicę możesz zastąpić ajwarem).
Brukselkę wrzuć do wrzącej lekko osolonej i posłodzonej wody.
Gotuj bez przykrycia do czasu, aż warzywo zmięknie, ale wciąż będzie chrupiące.
Ryż oraz brukselkę dodaj do mięsa i duś razem jeszcze 1-2 minuty, by smaki się połączyły. Smacznego :).


Czarny ryż z indykiem i bruselką

To zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad. Wiem, że wiele osób kręci nosem na widok brukselki, ale wiem też, iż niewiele osób potrafi ją przygotować :). A wszyscy antybrukselkowce 🙂 mogą ją zastąpić brokułem, czy kalafiorem :). Ja tylko inspiruję, a smaki powinny być dostosowane do własnych preferencji. Pozdrawiam :D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *