Cytrusowo musztardowe podudzia z kurczaka

Cytrusowo musztardowe podudzia z kurczaka

Cytrusowo musztardowe podudzia z kurczaka

Składniki dla 2 osób:
1/2 średniej wielkości cebuli
2 duże ząbki czosnku lub 4 mniejsze
łyżeczka startego imbiru
łyżka posiekanej natki pietruszki
sok wyciśnięty z połowy cytryny i z jednej sporej pomarańczy
papryczka chili, ilość zależna od osobistych preferencji
1,5 łyżki sosu teriyaki
kopiasta łyżeczka musztardy sarepskiej
pieprz i sól do smaku
łyżka dobrej oliwy

Przygotowanie:
Cebule obierz i drobno posiekaj.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Chili drobno posiekaj.
Sok z cytrusów wlej do miski, dodaj cebulę, chili, posiekana natkę oraz czosnek i imbir.
Dodaj oliwę.
Dopraw sosem teriyaki, musztardą, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki marynaty bardzo dokładnie wymieszaj.
Wkładamy pałki kurczaka i dokładnie otaczamy w marynacie.
Odkładamy do lodówki na 2 godziny i od czasu do czasu mieszamy.
Po tym czasie przełóż podudzia razem z marynatą do garnka i duś, aż mięso będzie miękkie.
Podawaj z puree ziemniaczanym lub kaszą i koniecznie z warzywami. Smacznego :).

 

Cytrusowo musztardowe podudzia z kurczaka
Cytrusowo musztardowe podudzia z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *