Curry z kurczakiem

Curry z kurczakiem

Składniki na 2 małe porcje:
200 – 250 g filetu z kurczaka
1/2 puszki krojonych pomidorów
1/2 czerwonej papryki
łyżeczka zielonej pasty curry
mała cebula lub 1/2 dużej
2 łyżeczki masła klarowanego
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
ząbek czosnku
łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
łyżeczka żółtego curry w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 kopiaste łyżki jogurtu typu greckiego lub innego gęstego
1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w równą kostkę i lekko posól.
Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę.
W rondelku o grubym dnie rozpuść łyżeczkę masła klarowanego.
Dodaj kurczaka i podsmażaj 4-5 minut (jak zacznie puszczać sok przełóż do miseczki i odstaw na bok)
D o rondla dodaj jeszcze łyżeczkę masła.
Wrzuć cebulę i paprykę posiekaną w kostkę.
Duś razem, aż cebula się zeszkli.
Dodaj pastę curry, kumin, curry w proszku i sproszkowane papryki.
Wymieszaj i chwilkę razem przesmażaj.
Dodaj pomidory i duś 10 minut.
Lekko przestudź i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Zagrzej sos, dodaj kurczaka, cukier i doprowadź do wrzenia.
Wyłącz ogień.
Po chwili dodaj jogurt i całość starannie wymieszaj.
Ewentualnie dopraw solą.
Najlepiej smakuje z ryżem. Smacznego :).



Curry z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *