Cukinia faszerowana pieczonym kurczakiem

Cukinia faszerowana pieczonym kurczakiem

Składniki dla 2 osób jako przystawka lub lekki obiad:
1 cukinia średniej wielkości – ok 350 g
kulka mozzarelli
10 czarnych oliwek
3-4 suszone pomidory, mogą być z zalewy
pieczone udko z kurczaka lub resztki z pieczonego kurczaka
duży ząbek czosnku
mała czerwona cebula lub szalotka
olej lub oliwa, możesz również wykorzystać oliwę, którą zalane są suszone pomidory
pieprz
sól


Przygotowanie:
Mięso kurczaka obierz od kości i pokrój w kostkę.
Przełóż do miski.
Pomidory posiekaj dość drobno.
Cukinię wyszoruj, osusz, przekrój na pół.
Łyżeczką wyskrob nasiona i odrzuć.
Teraz wyskrob miąższ pozostawiając go 4-5 milimetrów przy skórce.
Posiekaj go na mniejsze kawałki.
Posól wydrążoną cukinię.
Oliwki pokrój w krążki.
Mozzarellę pokrój w małą kostkę.
Cebulę i czosnek obierz.
Cebulę pokrój w małą kostkę, a czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i zeszklij cebulę.
Dodaj czosnek, pomidory i miąższ cukinii.
Przesmażaj, aż cukinia zmięknie.
Zawartość patelni dodaj do kurczaka.
Dołóż 3/4 mozzarelli.
Dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą.
Wszystko starannie wymieszaj.
Farszem napełnij wydrążone cukinie.
Na wierzchu rozłóż pozostałą mozzarellę.
Przełóż do formy do zapiekania.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut – wersja cukinii al dente lub na 30 minut. Smacznego :).

Cukinia faszerowana pieczonym kurczakiem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *