Chłopski garnek z bekonem

Chłopski garnek z bekonem

Składniki dla 2 osób:
150 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
2 średnie ziemniaki
mała marchewka
2 plastry angielskiego bekonu lub 2 grubsze plastry boczku
średnia cebula
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
łyżka listków świeżego tymianku lub po 1/2 łyżeczki suszonych ziół
pieprz do smaku
sól – opcjonalnie
olej roślinny

Przygotowanie:
Marchewkę, cebulę i ziemniaki obierz.
Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, a mrożone rozmroź.
Marchew pokrój w cienkie plasterki, a ziemniaki w grubsze plastry.
Cebulę pokrój w grubą kostkę.
Bekon pokrój w paski.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć cebulę, marchew i ziemniaki.
Często mieszaj, a gdy warzywa zaczną mięknąć dodaj bekon i grzyby.
Posyp świeżymi lub suszonymi ziołami.
Przykryj i duś na małym ogniu, aż warzywa i grzyby będą gotowe.
Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Podawaj z ogórkiem kiszonym. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *