Cevapcici

Cevapcici, bałkańskie danie z mięsa mielonego

Cevapcici, bałkańskie danie z mięsa mielonego

Cevapcici, bałkańskie danie z mięsa mielonego

Składniki na 9 małych cevapcici:
300 gram ładnego mięsa wołowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki łagodnej papryki w proszku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
spora szczypta suszonego rozmarynu
sól i pieprz do smaku
2 duże ząbki czosnku
5-6 łyżek wody
łyżka dobrego oleju

Cevapcici
Cevapcici

Przygotowanie:
Wołowinę oczyść z ewentualnych błonek, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel na małych oczkach maszynki do mielenia mięsa.
Przełóż do miski, dołóż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystkie przyprawy oraz wodę i olej.
Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na 2-3 godziny do lodówki.
Patyczki do szaszłyków włóż do miski z wodą i pozostaw do nasączenia, uzyskasz pewność, że się nie spalą podczas pieczenia cevapcici.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Formuj z mięsa niewielkie wałeczki i nabijaj na mokry patyk do szaszłyków.
Za każdym razem zwilżaj dłonie zimną wodą, łatwiej będziesz lepić kotleciki.
Cevapcici układaj na blasze i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Podawaj z sosem tzatziki. Smacznego :).

Cevapcici
Cevapcici

Tzatziki

Podaję przepis na sos:

Składniki na dla 2 osób:
2 spore ogórki gruntowe
opakowanie jogurtu typu greckiego
2 spore ząbki czosnku
sól
pieprz, ja dałam kolorowy
łyżka dobrej oliwy

Przygotowanie:
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posyp solą i odstaw na 10 – 15 minut.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Przełóż do miseczki.
Ogórki dokładnie odciśnij i dołóż do czosnku.
Przypraw pieprzem i jeszcze ewentualnie dodaj soli.
Na koniec wlej oliwę i jeszcze raz wymieszaj. Smacznego :).
Opcjonalnie możesz dodać koperek, posiekane oliwki lub coś co chętnie widziałabyś lub widziałbyś w tym sosie :).

Cevapcici można robić nie tylko z mięsa wołowego, ale również z jagnięciny, a najlepiej z mięs mieszanych. Jeśli zechcesz zrobić z wieprzowiny, to nie dodawaj już do mięsa oleju, gdyż mięso samo w sobie jest tłuste. Możesz też podać je s sosem pomidorowym albo z ajwarem :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *