Bucatini z domowym pesto i kurczakiem

Bucatini z domowym pesto i kurczakiem

Bucatini z domowym pesto i kurczakiem

Składniki na 2 małe porcje:
150 g makaronu bucatini
mała, pojedyncza pierś z kurczaka
10 pomidorków koktajlowych 
2 łyżki parmezanu startego na drobnych oczkach tarki
sól
bazylia do dekoracji
Na marynatę kurczaka:
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżeczka ostrej pasty paprykowej
zielona papryczka pepperoni drobno posiekana
sól
Na pesto:
liście oberwane z pęczka bazylii
50 ml dobrej, sprawdzonej oliwy 
2 solidne łyżki orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
30 g parmezanu 
sól
pieprz


Przygotowanie:
Z podanych składników przygotuj marynatę.

Kurczaka pokrój w małą kostkę i dodaj do marynaty.
Odstaw na 2 godziny lub nawet na całą noc i od czasu do czasu przemieszaj.
Zrób pesto:
Bazylię opłucz i wysusz.
Orzeszki pinii wrzuć na suchą patelnię i upraż na lekko złoty kolor.
Czosnek obierz i z grubsza posiekaj.
Parmezan pokrój w plasterki.
Wszystkie składniki poza oliwą przełóż do miksera lub blendera i zmiksuj na jednolitą masę. 
Przełóż do miseczki lub słoiczka i zalej oliwą.
Pesto jest gotowe.
Możesz przechowywać w lodówce około tygodnia. 
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.
Na patelnię wrzuć kurczaka na 5 minut przed końcem czasu gotowania się makaronu.
Nie dodawaj tłuszczu, ponieważ jest już oliwa w marynacie.
Smaż mięso przez 4-5 minut często mieszając. 
Gotowy makaron odcedź, po czym ponownie przełóż do garnka.
Dodaj pesto oraz kurczaka, a także starty parmezan.
Wszystko starannie wymieszaj, by pesto otuliło dokładnie makaron.
Rozkładaj na talerze i udekoruj bazylią. Smacznego :).

 

Bucatini z domowym pesto i kurczakiem
pesto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *