Biała kiełbasa w winnym sosie musztardowym

Biała kiełbasa w winnym sosie musztardowym

Składniki dla 2 osób:
2 surowe białe kiełbasy, od sprawdzonego dostawcy
100 ml białego wytrawnego wina
5 pieczarek
spora cebula
łyżka sosu sojowego
smalec gęsi
łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki musztardy dijon
ząbek czosnku
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki śmietany 30 % lub mleka kokosowego
2-3 ziemniaki lub w zależności od pojemności żołądka
łyżeczka suszonego majeranku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przygotowanie:
W rondlu o grubym dnia rozgrzej smalec gęsi i obsmaż kiełbasę na lekko złoty kolor.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki pokrój w cienkie plastry.
Czosnek obierz z osłonki i posiekaj.
Kiełbasę wyjmij na talerzyk, a do rondla wrzuć cebulę i pieczarki.
Przesmażaj, aż lekko zbrązowieją i dodaj czosnek.
Smaż jeszcze 1-2 minuty.
Wlej wino i duś, aż wino zredukuje się o połowę.
W tym czasie obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie.
Do rondla dodaj sos sojowy i obydwie musztardy oraz majeranek.
Duś razem jeszcze kilka minut i zblenduj niezbyt dokładnie.
Dodaj śmietanę lub mleko kokosowe i włóż kiełbasę do podgrzania.
Dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki odcedź i rozkładaj na talerze.
Dołóż gorącą kiełbasę i sos.
Posyp obficie koperkiem. Smacznego :).



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *