Bażant łowny pieczony z suszoną żurawiną

Bażant łowny pieczony z suszoną żurawiną

Bażant łowny pieczony z suszoną żurawiną

Składniki na 2 porcje:
bażant łowny
2 łyżki suszonego majeranku
sól
pieprz
gruszka konferencja
garść suszonej żurawiny
smalec gęsi lub surowy boczek wędzony

Przygotowanie:
Bażanta osól, opieprz i obsyp majerankiem.
Przy pomocy pędzelka kuchennego wysmaruj ptaka na zewnątrz smalcem gęsim lub obłóż plastrami boczku.
Włóż do rękawa lub torebki do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 stopni, aż będzie miękki.
My piekliśmy 2, 5 godziny, ale zacznij po 50 minutach sprawdzać, czy mięso zmiękło.
Czas pieczenia w dużej mierze jest uzależniony od wieku ptaka. Smacznego :). 

Bażant łowny
Bażant łowny

Bażanta jadłam tylko kilka razy w swoim życiu. Po raz pierwszy w dzieciństwie, takiego którego upolowała nasza Pusia. Kompletnie nie pamiętam jak wówczas mi smakował, ale skoro zjadłam to pewnie nie był zły. No i kilka razy w ciągu ostatnich lat, bo dopiero od niedawna można go dostać w polskich sklepach. Uważam, że mięso ma bardzo ciekawy smak i warto czasem po nie sięgać. 

Pusia

A tak a propos Pusi, to była to suczka znajda. Znalazła ją siostra mojego szwagra – Agnieszka. To było w czasach kiedy mieszkałam w Katowicach. Przyprowadziła ją do mnie, ponieważ ona już miała psa, a w warunkach blokowych 2 psy za bardzo nie mają miejsca. Było to wiele lat temu, prawie 30. Przygarnęłam ją, ale miałam świadomość, iż nie będę w stanie zapewnić jej należytych warunków, ponieważ czasem będzie musiała być sama przez wiele godzin. Z tego pierwszego dnia pobytu jej w moim domu pamiętam jeszcze coś, co na zawsze pozostanie w mej pamięci. Miałam wtedy kurczaka wędzonego i nic więcej co mogłabym dać pieskowi do jedzenia. Obierałam tego kurczaka od kości i karmiłam nim Pusię. I wtedy spojrzała na mnie…nigdy wcześniej, ani nigdy później w niczyim wzroku nie widziałam takiej wdzięczności, to było niesamowite. Po kilku dniach wybierałam się do domu rodzinnego, zabrałam Pusię do Rodziców na wieś i było to bardzo dobre posunięcie. I Mama, i Tata pokochali ją bardzo, a ona odwdzięczała im się tym samym :).

Zobacz także przepis na pieczoną przepiórkę:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/przepiorka-pieczona/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *