Bakłażan faszerowany mielonym filetem z kurczaka

Bakłażan faszerowany mielonym filetem z kurczaka

Bakłażan faszerowany mielonym filetem z kurczaka

Składniki dla dwóch osób:
średni bakłażan
200 g filetu z kurczaka
2 g sera grana padano
mała cebula
ząbek czosnku
kilka pomidorków koktajlowych – opcjonalnie
3 łyżki soku pomidorowego
1 łyżka worcester
1 łyżka sosu teriyaki
4 łyżki wina czerwonego
2 kopiaste łyżki pikantnego ajvaru
1 łyżka sosu sojowego grzybowego
olej do smażenia

Przygotowanie:
Bakłażana dokładnie umyj. Przekrój na pół i wydrąż miąższ, połowę posiekaj, posól i przełóż do miseczki.
Wydrążone połówki bakłażana posyp solą i odłóż na bok. W ten sposób pozbędziesz się goryczy z bakłażana. Po 15 minutach spłucz z warzywa sól i osusz papierowymi ręcznikami
Pierś z kurczaka posiekaj drobno.
Ser zetrzyj na tarce.
Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w kostkę, natomiast czosnek posiekaj. Zeszklij na oleju.
Dodaj posiekane mięso. Przesmażaj często mieszając.
Gdy kurczak zacznie zmieniać kolor podlej winem, sokiem pomidorowym oraz dodaj posiekany miąższ bakłażana.
Dorzuć sos teriyaki, sos sojowy, worcester oraz ajvar. Przesmażaj jeszcze chwilę i dodaj połowę sera.
Połówki bakłażana lekko posól i napełniaj przygotowanym farszem.
Blaszkę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej bakłażana i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 – 40 minut (zależy od wielkości warzywa, powinny zacząć bulgotać soki ). Po 30 minutach posyp warzywo pozostałym serem oraz dodaj pomidorki i piecz dalej. Smacznego :).

Bakłażan faszerowany
Bakłażan faszerowany

Bakłażan

Bakłażan smakował pysznie, ale najbardziej mnie cieszy, że Zbyszek zjadł również z apetytem. Staramy się, żeby w naszej diecie było jak najwięcej warzyw, ale mój mężczyzna nie wszystkie lubi. W tym roku naszym sukcesem jest cukinia i bakłażan, po które dość często sięgamy i co najważniejsze z apetytem zjadamy. Ja zawsze lubiłam te warzywa, no ale dla siebie samej przyrządzanie potraw nie jest fajne. Ale dla nas dwojga, to już zupełnie inna bajka :).  Tak więc kochani cieszmy się latem, teraz warzywa są najpyszniejsze i najtańsze :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *