Bakłażan faszerowany mięsem

Bakłażan faszerowany mięsem

Składniki dla dwóch osób:
jeden spory bakłażan
300 g mięsa z udźca indyka
biała część pora olej
jedna wątróbka z indyka
płaska łyżeczka granulowanego czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
duża szczypta ziół prowansalskich
olej lub oliwa

Przygotowanie:
Bakłażana przetnij wzdłuż na pół i posyp solą.
Pozostaw na dziesięć, piętnaście minut (bakłażany obecnie dostępne na rynku w zasadzie już nie są gorzkie, więc krok z soleniem bakłażana możesz pominąć, ja jednak wolę posolić i mieć pewność, że nie będzie miał goryczki).
Ręcznikiem papierowym wytrzyj rosę powstałą na bakłażanie.
Za pomocą łyżki wydrąż miąższ z warzywa.
Pora pokrój w drobną kostkę, a miąższ z bakłażana posiekaj.
Mięso wraz z wątróbką zmiel na średnich oczkach maszynki do mielenia.  W rondlu rozgrzej oliwę.
Wrzuć pokrojonego pora oraz rozdrobniony miąższ z bakłażana i przesmażaj, aż warzywa zmiękną.
Łódki bakłażana posyp solą i odrobiną pieprzu.
Warzywa z rondla połącz z mięsem.
Dopraw do smaku czosnkiem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Starannie wymieszaj.
Farszem napełniaj łódki bakłażana.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem.
Bakłażana włóż do naczynia żaroodpornego lub do formy silikonowej. Przykryj folią aluminiową włóż do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
Po tym czasie ściągnij folią aluminiową i piec jeszcze 10 minut.
Sprawdź czy bakłażan jest miękki.
Wyjmij z piekarnika i podawaj. Smacznego :).

 

Bakłażan faszerowany mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *