Bakłażan faszerowany kaszanką

Bakłażan faszerowany kaszanką

Bakłażan faszerowany kaszanką

Składniki na dwie małe porcje:
mały bakłażan
350 g kaszanki z podrobami (kaszanka musi być smaczna, w przeciwnym razie danie nie wyjdzie smacznie i oczywiście możesz użyć takiej bez podrobów)
3 gałązki świeżego tymianku +do dekoracji (jeśli nie masz świeżego, to użyj 3/4 łyżeczki suszonego, a do dekoracji natkę pietruszki lub szczypior)
łyżka orzeszków piniowych
średnia cebula
olej rzepakowy lub inny o wysokim stopniu dymienia do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:
Bakłażana umyj, wytrzyj i przekrój wzdłuż na pół.
Posól miąższ i odłóż na 15 minut.
Po tym czasie zetrzyj sól wraz z powstałą”rosą”.
Wybierz łyżeczką miąższ, pozostawiając około pół centymetra przy skórce.
Rób to ostrożnie, by nie uszkodzić skórki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij cebulę.
W międzyczasie kaszankę obierz ze skóry i posiekaj razem z miąższem wybranym z bakłażana.
Dodaj na patelnię i smaż 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Wmieszaj do masy listki tymianku.
Wydrążone połówki bakłażana obsyp lekko solą.
Napełnij farszem i ułóż w natłuszczonej formie do zapiekania.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz bakłażana około 35 – 40 minut.
Rzeczywisty czas pieczenia jest uzależniony od wielkości warzywa.
Proponuję po 35 minutach zacząć kontrolować, czy bakłażan jest miękki i ewentualnie dopiekać jeszcze kilka, czy kilkanaście minut.
W czasie, gdy warzywo się piecze, upraż na suchej patelni orzeszki piniowe.
Gotowego bakłażana rozłóż na talerze, posyp dodatkowymi listkami tymianku oraz orzeszkami piniowymi. Smacznego :).

Bakłażan faszerowany kaszanką

Mój mąż miał ochotę na kaszankę, a ja na faszerowanego bakłażana i tak zrodził się pomysł i przepis na dzisiejszy obiad. Często jest właśnie tak, że z prostych i tanich składników można wyczarować pyszne danie. Warunek jest jeden: kaszanka musi być smaczna :). Najlepiej jeśli kupimy ją u sprawdzonego sprzedawcy. My mamy takie jedno miejsce i właśnie tam kupujemy, jeśli chcemy ją zjeść :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *