Aromatyczne curry z piersią kurczaka

Aromatyczne curry z piersią kurczaka

Aromatyczne curry z piersią kurczaka

Aromatyczne curry z piersią kurczaka

Składniki dla 2 osób (małe porcje):
100 g filetu z kurczaka
mała żółta papryka
mała czerwona papryka
średnia czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanych liści kolendry (ja użyłam suszonych, bo akurat nie mam świeżej)
2 kopiaste łyżeczki startego na małych oczkach tarki imbiru (jeśli nie jesteś przyzwyczajony(a) do imbiru, to daj tylko jedną łyżeczkę)
½ łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki nasion gorczycy
kopiasta łyżeczka słodkiej mielonej papryki
kopiasta łyżka ostrego zielonego curry
½ łyżeczki nasion kozieradki
150 ml mleczka kokosowego
½ puszki pomidorów
sól
pieprz
olej ryżowy lub inny roślinny

Przygotowanie:
Kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki posól i popieprz.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
Papryki pokrój w paski.
W rondelku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć kurczaka, obsmażaj często mieszając przez około 5 minut, w zależności od wielkości kawałków.
Wyjmij mięso i odstaw na bok.
Do garnka wrzuć mieloną kolendrę, ziarna gorczycy i kozieradki oraz słodką paprykę i przesmażaj przez około minutę, aż poczujesz aromat przypraw.
Dodaj cebulę, czosnek, imbir i świeże papryki.
Przesmażaj, aż cebula się zeszkli.
Pomidory, 3 łyżki posiekanego szczypiorku i liście kolendry zblenduj na jednolitą masę.
Dodaj do garnka razem z pastą curry, wymieszaj i duś do momentu, aż papryka zmięknie.
Dodaj mleczko kokosowe oraz odłożonego kurczaka.
Gotuj razem 2-3 minuty.
Podawaj z ryżem basmati lub jaśminowym. Smacznego :).

Aromatyczne curry z piersią kurczaka
Aromatyczne curry z piersią kurczaka

Kilka słów o przyprawach

Świeże liście kolendry nadają potrawom cierpki, cytrusowy aromat, a także dodają ciekawej żywej zielonej barwy potrawom. Natomiast nasiona kolendry smakują zupełnie inaczej, mają łagodny i słodkawy aromat. W naszych sklepach są dostępne zarówno w postaci całych, okrągłych nasion, jak i w postaci zmielonej. Ja najczęściej w moździerzu rozcieram te okrągłe nasionka.

Kozieradka ma dość mocny aromat. Jej świeże liście gotuje się lub smaży podobnie jak szpinak, można je też suszyć i dodawać w małych ilościach do potraw, szczególnie mięsnych. W naszych sklepach dostępne są nasiona tego zioła, które można kupić w całości lub zmielone. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *